Wadinko neemt belang in schoonmaakbedrijf NOVON

Wadinko heeft begin december een belang van 25% genomen in schoonmaakbedrijf Novon. Daarmee kan Novon versneld groeien en zijn concurrentiepositie verder verstevigen. Bij de realisatie van deze doelstelling staat het behoud van de Novon-cultuur voorop. Deze kenmerkt zich door een hoge maatschappelijke betrokkenheid en een focus op de duurzame inzetbaarheid van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Novon is een in 1993 opgericht allround schoonmaakbedrijf, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Zwolle. Nevenvestingen zijn er in Enter, Groningen en Leeuwarden. Novon is voornamelijk actief in Noordoost-Nederland met dagelijkse schoonmaak, specialistische reiniging, pay per clean en sanitaire hygiëne. Na een reeks overnames biedt Novon nu werk aan 2.000 medewerkers. Novon onderscheidt zich van andere schoonmaakbedrijven door een brug te slaan naar de onderkant van de arbeidsmarkt. Zo leidt Novon in een eigen opleidingscentrum bijvoorbeeld mensen met een (verstandelijke) beperking en langdurig werklozen op. En recent is Novon als een van de eerste werkgevers in Nederland gestart met open hiring waarbij mensen een baan kunnen krijgen zonder sollicitatiegesprek. Daarnaast initieert Novon maatschappelijk relevante activiteiten en sponsort en ondersteunt het schoonmaakbedrijf onder andere het Ronald McDonaldhuis, Hospice Zwolle, het kerstdiner voor daklozen, het Jeugdsportfonds, het Winnerstoernooi, Stichting Present en de stichting Mont Ventoux.

'Algemeen directeur Elbert Jan Hesse is al lange tijd werkzaam bij Novon en was de laatste jaren eindverantwoordelijk voor de dagelijkse leiding’, aldus Jacco Vonhof. ‘Op deze manier kon ik mij vanaf september 2018 helemaal toeleggen op mijn functie als voorzitter van MKB-Nederland. Wel blijft ik als aandeelhouder verbonden aan Novon. Voor Novon en het beleid van Novon verandert er niets.’

'Novon onderscheidt zich van andere schoonmaakbedrijven door een brug te slaan naar de onderkant van de arbeidsmarkt.'

Toegevoegde waarde

Volgens Hesse legt Novon altijd de nadruk op een persoonlijke benadering in combinatie met specialisatie. ‘We voegen daarbij zoveel mogelijk waarde toe met betrokken medewerkers. Voor dat laatste koppelen we bijvoorbeeld hun welzijn aan de kwaliteit van onze dienstverlening. Dit heeft al geleid tot de hoogst mogelijke score op de PSO-ladder, wat staat voor Prestatie Sociaal Ondernemen. Met de participatie door Wadinko kunnen we nu en in de komende jaren onze concurrentiepositie versterken en dat met behoud van ons sociaal ondernemerschap.’

Algemeen directeur Elbert Jan Hesse (links) is de laatste jaren eindverantwoordelijk voor de dagelijkse leiding.

Foto: Renée Krijgsman Fotografie.

Sociaal-inclusief ondernemerschap

Voor Wadinko is Novon een interessante propositie. Wadinko heeft in haar participatiebeleid altijd veel aandacht voor de werkgelegenheid, juist ook voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Dan is Novon - net als Wadinko-participatie Cycloon - een goed voorbeeld van sociaal-inclusief ondernemerschap met veel directe en indirecte werkgelegenheid. De insteek van Wadinko voor een participatie in Novon is dan ook vooral sociaal rendement. Hoe meer mensen met achterstand op de arbeidsmarkt Novon perspectief kan bieden, hoe beter. Al met al is de deelname van Wadinko in Novon een veelbelovende sociale en duurzame investering.

Terug naar overzicht