Nieuwe Wadinko participaties

In de afgelopen maanden heeft Wadinko minderheidsbelangen genomen in Drukkerij Eshuis in Dalfsen, de Food Connect Groep in Almelo en de SV Groep in Rijssen-Holten.

Drukkerij Eshuis

In december 2018 verwierf Wadinko een belang in Drukkerij Eshuis in Dalfsen. Samen met algemeen directeur Peter Overbeek nam Wadinko de aandelen over van de familie Eshuis.

Drukkerij Eshuis is gespecialiseerd in het klant-specifiek bedrukken en nabewerken van zelfklevende etiketten, flexibele verpakkingen, sachetfolies, wrap-around-labels, krimpsleeves en kaasetiketten. Dat doet Eshuis voor food en non-food opdrachtgevers als Heineken, Grolsch, Beaphar, Go Tan, Wijzonol, Swedish Match Lighters en Coca-Cola.

Volgens Peter Overbeek neemt de vraag naar flexibele verpakkingen toe, onder andere als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving. Ook nemen de productvariaties toe, met als gevolg afnemende volumes. Technisch en innovatief als Eshuis is, liggen daar volop nieuwe kansen en mogelijkheden. Net zo wil Eshuis online aan de weg gaan timmeren. Met de deelname door Wadinko kan Drukkerij Eshuis die plannen nu versneld uitrollen, daarbij volop gebruik maken van de netwerken en de managementondersteuning van Wadinko. Bij Eshuis werken 120 medewerkers.

Food Connect Groep

In maart 2019 kreeg de participatie van Wadinko in de Food Connect groep BV zijn beslag. Het Almelose Food Connect is in 2001 opgericht als handelsbedrijf en producent van verse maaltijden. Anno nu produceert Food Connect verse en vriesverse maaltijden en bezorgt die aan consumenten, organisaties en bedrijven door heel Nederland.

Volgens algemeen directeur en eigenaar van Food Connect Wim Swier liggen er de komende jaren volop nieuwe kansen en mogelijkheden voor Food Connect. Bijvoorbeeld de doelgroep van oudsher, de senioren, neemt sterk toe in omvang. Maar ook de vraag naar de convenience-concepten van Food Connect, onder andere voor kleine huishoudens, kinderdagverblijven, organisaties en bedrijven neemt fors toe.

Met de kwalitatief hoogwaardige en innovatieve producten en concepten én het fijnmazige distributienetwerk van Food Connect liggen daar volop groeikansen. Met de participatie door Wadinko beschikt Food Connect nu én over groeikapitaal én over gedegen managementondersteuning. Wat Wadinko interessant vindt aan Food Connect, is dat de onderneming actief is vanuit een maatschappelijke en sociale betrokkenheid. Nog steeds is die maatschappelijke relevantie voelbaar in het bedrijf, dat inmiddels werk biedt aan ruim 120 medewerkers.

Schuitemaker - SV Groep

De SV Group in Rijssen-Holten is een nieuwe naam in het werkgebied van Wadinko. Kort nadat Wadinko in november 2018 een minderheidsbelang nam in landbouwmechaniseerder Schuitemaker uit Rijssen-Holten deed zich de mogelijkheid voor tot een fusie met Veenhuis Machines uit Raalte. Afgelopen juli werd deze fusie bekrachtigd. Beide bedrijven blijven wel actief onder hun eigen naam.

Het in Rijssen-Holten gevestigde Schuitemaker Machines B.V. ontwikkelt, produceert en verkoopt professionele landbouwwerktuigen. Daarnaast biedt de onderneming onder de naam Schuitemaker Industrial B.V. gladheidsbestrijdingsactiviteiten aan. Veenhuis Machines uit Raalte ontwikkelt, ontwerpt en produceert systemen en producten die landbouwers laten profiteren van organische mest en de voedingsstoffen daarin.


Volgens Gerrit de Graaf, algemeen directeur van de SV Group, biedt de fusie een grote meerwaarde op het gebied van marketing, verkoop, innovatie en productie in de sectoren waar beide bedrijven actief zijn. De productiefaciliteiten en de medewerkers van Veenhuis zijn inmiddels naar de vestiging van Schuitemaker in Rijssen-Holten verhuisd. De familie Schuitemaker, de familie Veenhuis en Wadinko blijven de aandeelhouders in de SV Group.

Schaalvoordeel en synergie

Voor Wadinko is de participatie in de SV Group vooral interessant omdat ook in de landbouwmechanisatie-sector de technologisering aan importantie wint. Daarnaast wordt het gebruik van data steeds meer gemeengoed, net als in de branches en sectoren waarin Wadinko reeds deelnemingen heeft. Alleen al het uitwisselen van kennis en ervaringen daarover leidt op termijn tot extra schaalvoordeel en synergie voor de gehele portefeuille van Wadinko. Bij de gefuseerde SV Groep werken nu 150 medewerkers.

Terug naar overzicht